Op. Dr.  Ahmet Ümit Sabancı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak çalışmaya başladığı 2001 yılından itibaren diz protezi, kalça protezi, travma konularında yoğunlaştı.

2005 yılında sonra ozon tedavisi ve prp tedavisi ile ilgili eğitimler alarak yapmış olduğu klinik çalışmalar sonucu edindiği bilgileri Moder Medikal Ozon Tedavi Eğitim Derneği aracılığıyla diğer doktorlarla paylaşmaktadır.Yeni eğitim alan ve ozon tedavi eğitimine devam eden hekimlere bu konuda edindiği bilgileri sunmaktadır.

Diz ve Eklem Protezi

Diz eklemi uyluk,kaval ve diz kapağı kemiklerinden meydana gelir. Bu kemiklerin uç kısımları kıkırdak doku kaplıdır ve kireçlenme diye isimlendirilen hastalıkta kıkırdak doku bozulur. İşlevini yapamaz duruma gelir. Bir süre sonra tamamen kaybolarak kemikler diz hareketi esnasında birbiri üzerine binerek sürtünürler ve kemik dokuda yavaş yavaş şekil değiştirerek eklem hareketlerinin kısıtlanmasına ve şiddetli ağrı duyulmasına neden olur.

Eğer doktorunuz size Diz Protezi ameliyatı teklif ediyor ise, bunun sebebi diz ekleminiz bozulmuş, ağrılı ve hareketi kısıtlanmış demektir. Total Diz Protezi ameliyatında, ekleminizin bozulmuş ve iş göremez duruma gelmiş kısımları çıkartılarak, kemikleriniz yapay malzemeler ile kaplanacak ve normal diz eklemi hareketleri ağrısız olarak size kazandırılacaktır.

Ameliyattan önce doktorunuz sizin tüm yaşam fonksiyonlarınızı araştırarak ameliyata uygunluğunuzu ve mevcut hastalıklarınıza karşı ameliyat süresince ve sonrasında alınacak önlemleri belirleyecektir. Ameliyat öncesinde bazı ilaçlar başlanacak, idrar miktarınızı kontrol etmek ve tuvalet ihtiyacınızı kolayca sağlamak amacı ile sonda takılacaktır.

Ameliyatınız spinal veya epidural anestezi şeklinde, bel bölgenizden aşağısının ağrı hissi ortadan kaldırılarak veya genel anestezi şeklinde sizi uyutarak gerçekleştirilecektir. Size en uygun anestezi şekline anestezi doktorunuz karar verecektir.

Ameliyat sonrasında size kan nakli gerekebilir, bunun için ameliyattan önce sizin kendi kanınız alınarak saklanabileceği gibi, kan bankasından alınan, size uyan kan da kullanılabilir.

Total diz protezi ameliyatı 45 ile 90 dakika arasında değişen sürelerde gerçekleştirilir. Ameliyat diz ekleminizin ön tarafında yapılan yaklaşık 15-20 cmlik bir kesi ile başlar ve uygun aletler kullanılarak hasarlı dokularınız kesilerek çıkartılır. Size uygun ölçülerdeki Protez adını verdiğimiz yapay malzemeler özel kemik çimentosu ile veya üzerlerini kaplayan özel kaplama sayesinde çimento kullanmadan kemiklerinize uygulanır.

Bu işlem tamamlandıktan sonra, diz ekleminin normal hareketlerini yapabildiği tesbit edilerek, ameliyattan sonra eklem içerisinde toplanacak kanı dışarı almak için diren adı verilen, ince bir boru, dizinize yerleştirilir ve yara kapatılarak ameliyata son verilir.

Ameliyattan sonra doktorunuzun belirleyeceği süre gözetim altında tutulacaksınız ve daha sonra odanıza alınacaksınız. Toplar damarlarınızda oluşma riski bulunan pıhtıya ve embolilere karşı 10 gün süre ile antiembolik tedaviye başlanacaktır. Bu kapsamda antiembolik çorap, erken hareket ve ayak bileğinin istemli hareket ettirilmesi gibi tedavi uygulamaları yaptırılacaktır. 48 saat süre ile koruyucu Antibiyotik verilecektir.

Ameliyatınızın ertesi günü, Uzman Fizyoterapist eşliğinde, yürüteç veya koltuk değneği desteği ile ayağa kaldırılarak yürütülecek ve çeşitli egzersizler başlanacaktır. Bu şekilde eklem hareketleriniz ve kaslarınızın gücü arttırılacaktır. Ameliyattan sonra iyileşmeniz belirli bir noktaya geldiğinde evinize çıkartılacaksınız ve tedaviniz evde devam edecektir.

Koltuk değneği desteği ile yürümeniz 2-3 hafta arasında tamamlanacak ve ameliyattan 1 ay sonra doktorunuz ilk kontrolunuz için sizi hastanede kabul edecektir.

 

Kalça Eklemi ve Protezi

Ağrılı ve sertleşmiş bir kalça günlük basit hareketlerinizi bile etkileyebilir. Yıllar geçtikçe istirahat halinde gelen ağrılar uyku düzeninizi dolayısıyla ruhsal yapınızı da bozabilir. Oysa yapılacak operasyonla bu ağrılı ve hareketleri kısıtlanmış olan kalçanızın normal haline dönmesi mümkündür. Bu operasyon, bozulmuş olan eklem yüzeylerinizin aynı görevi yapacak özel malzemelerden üretilmiş, total kalça protezi adını verdiğimiz malzeme ile değiştirilme işlemidir.

Kalça protezinin uygulanmasının sebepleri kalça ekleminde bozulmaya neden olan bir çok durum vardır. Osteoartrit (eklem kireçlenmesi) kalça protez cerrahisinin en sık nedenidir. Bu durum “yıpranma ve yırtılma artriti-kireçlenmesi” şeklinde ifade edilebilir. Kalça ekleminde her hangi bir travma olmaksızın yıpranma sonucu eklem kireçlenmesi olabilir. Bazı insanlarda eklem kireçlenmesi gelişimine ailevi yatkınlık olabilir. Kalça eklemi bozulmasının diğer bir nedeni de avasküler nekrozdur. Bu hastalıkta femur başına (top gibi olan kısım) giden kan akımı azalır ve bu bölge zaman içinde ölü hale gelir. Bunun sonu femur başı çöker, deforme olur ve eklem dejenere olur (yıpranır). Alkolizm, kalça kırık ve çıkıkları ve uzun süre kortizon kullanımı avasküler nekroz nedenlerinden birkaç tanesidir. Kalça kırıkları ve bazı tip çocukluk dönemi kalça sorunları kalça ekleminde fonksiyon bozukluğuna neden olarak yıllar sonra yıpranmaya neden olabilir. Nasıl rot ayarı bozuk olan bir araba tekerleği bir müddet sonra aşınırsa eklemdeki mekanik bozukluk da aşırı yıpranma ve yırtılmalara neden olacaktır. Doğumsal kalça çıkığı normal kalça anatomisi olmadığı için erken yaşlarda eklemde kireçlenme görülür.

Ozon Terapisi

Tedavi amaçlı ozon nasıl kullanılır?
Tıbbi olarak saf ozon tek başına kullanılmaz. Daha ziyade saf oksijen ile karıştırılarak kullanılır. Kullanım amacına göre ozon konsantrasyonu 1 ve 100 µg/ml (0.05 – 5 %O3) arasında değişir. Hastanın durumuna ve tıbbi endikasyona göre belirlenen ozon konsantrasyonu ve miktarı ozon terapi konusunda eğitim almış bir doktor (ozon terapist) tarafından belirlenir.

Medikal özellikleri ve etkisi

Medikal ozonun bakteri öldürücü (bactericidal), mantar öldürücü (fungicidal) ve virüs çoğalmasını önleyici (virostatic) özellikleri çok iyi bilinmektedir ve tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Bu özellikleri ile enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda, bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde etkin bir çözüm sunar.

Dezenfektan özelliklerinin yanında kan dolaşımını arttırma yeteneği de vardır. Bu özellikleri sayesinde dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde ve organik fonksiyonların canlandırılmasında çok önemli tedavi imkanları sunar.

Düşük dozlarda kullanımı bağışıklık sistemini aktive ettiği için vücut direncini arttırıcı olarak da kullanılabilir. Ozon sayesinde oluşan bu aktivasyona cevap olarak, vücudun bağışıklık hücreleri cytokin adı verilen özel habercileri üzeretir. Cyotokin interferones ya da interleukins gibi önemli aracıları içerir. Bu haberciler hastalıklara direnmek için görevli bütün bağışıklık sistemi boyunca zincirleme bir şekilde pozitif değişiklikler yaratarak diğer bağışıklık hücrelerini haberdar ederler. Bu şekilde medikal ozon, özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu veya bozuk olduğu hastalara uygulandığında çok başarılı sonuçların verir.

Devamı…

 

PRP Tedavisi

PRP Tedavisi Kaç Seans Uygulanır?  Bu tip tedavilerde kişinin ihtiyacını belirlemek en önemli konudur. Uygulama bölgesi, kişinin yaşı, sorunu ne kadar süredir yaşadığı vb. pek çok etken dahilinde bir tedavi programı hekim tarafından oluşturulmalıdır. Ancak tedavinin ortalama 3-6 seans civarı uygulandığını söyleyebiliriz. Bazı durumlarda idame tedavisi olarak işleme 6-8ay sonra tek seanslık güçlendirme uygulamasıyla devam edilmesi önerilir. Bu bilgilerin netleştirilmesi ancak muayene sonucu mümkün olabilmektedir.

PRP Tedavisi Seans Aralıkları Ne Kadardır?

Bu da yine seans sayısını belirlerken önem kazanan kriterlerle belirlenen bir konudur. Ortalama olarak 2-4 haftada bir kez işlem gerçekleştirilmektedir. Uygulama bölgesi ve tedavinin nasıl planlandığı, farklı uygulamalarla kombine edilip edilmediği de bu aralığı belirleyici önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Devamı…