Site Loader

Eklemi oluşturan snovial kese içerisinde serbest olarak hareket edebilen  kıkırdak, kemik veya sinovial doku kaynaklı parçacıklardır. Altta yatan rahatsızlığın gelişmesiyle eklemde serbest olarak dolaşır. Ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, kilitlenme, takılma hissi gibi mekanik yakınmalara yol açabilirler. Büyük lezyonlar palpasyonda ele gelebilir. Altta yatan patolojiye göre tüm eklemlerde görülebileceği gibi en sık diz ekleminde görülür. Nedenlerine bakıldığında

1-    Travmatik

– Osteokondral kırıklar

– Kalsifiye meniskal dokunun parçalanması

– Kopma kırıkları

2-    Dejeneratif

-Osteoartrit (Osteofitler, yıpranmış kıkırdak dokusu)

3-    Diğer

– Snovial Kondromatozis (en sık)

– Pigmente Villonodüler Snovit (PVNS)

– Osteokondritis Dissekans (OCD)

– Nöropatik Eklem vs..

En sık sebep sinovial dokunun kondral metaplazisi olan Snovial Kondromatozis olsa da spor yaralanmaları açısından bakıldığında osteokondral kırıklar ve OCD ön plana çıkmaktadır. Osteokondral parçaların tanısında direk radyografi ile beraber CT ve MRI ile de eklem değerlendirilmelidir.

Tedaviyi sebebe yönelik planlanmakla birlikte semptomatik eklem fareleri artroskopik olarak çıkarılmalıdır. Görüntüleme yöntemleri ile tespit edilememiş parçalar açısından artroskopi esnasında eklemin tüm boşlukları mutlak değerlendirilmelidir. Gerekirse ek portaller açılmalıdır. Eklem faresi görüldüğünde sıvı akışının durdurulması ve eklemin hareketi kısıtlanarak serbest parçanın stabilize edilmesi dışarıya almayı kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir