Site Loader
İltihaplı Eklem Romatizması, en sık görülen iltihabi eklem hastalığıdır. Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan iltihaplı eklem romatizması bütün vücudu ilgilendiren bir hastalıktır. Romatoid Artrit hastalığı ilk başta eklemlerdeki ağrılar eklemlerdeki ağrılar, bacaklarda başlayan tutukluk, aniden oluşan şişkinlikler ve hareket kaybı olan bir hastalıktır.
Romatizmanın vücudumuzda en sevdiği bölgeler el ve diz eklem bölgeleridir. İltihaplı eklem romatizması olan kişilerin yaş kaliteleri ciddi derecede düşmektedir. En sık kadınlarda, 30-35 yaşlarında görülmektedir.
Romatoid artrit yanına başka sağlık sorunlarını da çağırmayı çok sever. Özellikle osteoporoz, karpal tünel sendromu, kalp sorunları ve akciğer hastalıkları bunlardan en yaygınları. Nedeni Hastalığın nedeni bağışıklık sisteminin vücudun sağlıklı eklem dokularına saldırmasıdır. İnsanın bağışıklık sistemi yabancı antijenlere karşı belirgin yanıtlar verecek ve kendi özantijenlerine yönelik tepkileri engelleyecek biçimde düzenlenmiştir.
Bu hastalığın oluşma sebebi tam olarak hala bilinmemektedir. İltihaplı eklem romatizması hastalığının kalıtsallığa yatkınlığı vardır. Yani anne babasında romatoid artrit olanlarda meydana gelme sıklığı, olmayanlara göre daha fazladır. Henüz yapısı bilinmeyen bir etken (bakteri ya da virüs olabilir) sinovya zarının plazma hücrelerini antikor üret­meye yöneltir ve bunlar hastalık etkeni­ne (antijen) bağlanır.
Gene bilinmeyen bir nedenle antijen-antikor bileşenini yabancı kabul eden vücut bir “romatoit faktör” üreterek tepki gösterir. Diğer eklem hastalıklarından nasıl ayrılır? İltihaplı eklem romatizması genellikle el bileği ve elin bir çok eklemini tutar, ancak tırnaklara yakın uçtaki eklemler (baş parmak hariç) çok etkilenmez. İltihaplı eklem romatizmasında dirsek, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bileği ve ayak eklemleri de tutulabilir. Boyun dışında omurganın diğer bölgelerinde tutulum nadirdir. Genellikle, vücudun her iki yanındaki eklemler birlikte hastalanır. Yani sağ elde birkaç eklem şişerse, büyük ihtimalle sol el eklemlerinde de şişlik ve hareket kısıtlılığı olacak demektir. Neden herkeste ortaya çıkmaz? Bunun nedeni kişinin bağışıklık sisteminin güçlü oluşudur.
-Genç iken vücut direnci iyidir. Bağışıklık sistemi kuvvetlidir. -Herhangi bir sebeple çok ilaç kullanıp bağışıklık sistemi zayıflamamıştır. -Kişinin aldığı gıdalarda kanserojen maddeler bulunmaz. Belirtileri iltihaplı eklem romatizması Hastanın başlıca şikayetleri, geceleri ve sabahları eklem ağrılarının olmasıdır. Halsizlik, iştah ve kilo kaybı gibi genel belirtilerle başlar. Sabahları uyuşukluk hissedilir. Ateş görülür. Dizle ayak bileği arasındaki baldır bölgesinde, inceden inceye bir sızı başlar. Parmaklarda anormal duruş bozuklukları vardır. Parmak kemiği çıkıntılı bir halde olabilir ya da parmak dış tarafa doğru kayma gösterir.
Midede şişkinlik olduğu zaman sırtında bir yük hisseder. Bu şikayetler büyük eklemlere doğru ilerlemeye başlar. Genellikle tek taraflı olmak üzere diz ve omuz eklemlerini tutarak buralarda şişme, ağrı ve hareket kısıtlığına yol açar. Bunlar romatoid artrit öncesi ve ilermesi sonucu olaşan belirtilerdir. Teşhisi Romatoid artritin teşhisi altıncı vaka dediğimiz şekil bozukluklarının meydana gelmesinden önce, klinik tetkiklerde pek tespit edilemez. Bu dönemde yapılan tetkiklerde, kan testlerinde, diğer incelenen tetkiklerde % 80 olayında romatoid artrit bulguları bulunamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir