Site Loader

Tıp dilindeki adı osteomiyelit olan kemik iltihapları, yetişkinlerden daha çok %88 oranında 12 yaş altı çocuklarda görülmektedir. Kemik iltihabının akut ve kronik(müzmin) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Kemik iliği, çeşitli nedenlerle bakteri ve mantar saldırılarına maruz kaldığında kemik dokunun iltihabına neden olmaktadır.

Kemik iltihabı çocuklarda omurga, kol ve bacaklardaki uzun kemiklerin uçlarında, yetişkinlerde ise omurga ve leğen kemiğinde görülmektedir. Erkek çocuklarını, kız çocuklardan daha fazla tehdit etmektedir.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüksek ateş(yeni doğalarda olmayabilir)
Bölgede ağrı, acı ve şişme
Bölgenin kızarık ve sıcak olması
Yakın uzuvların hareketlerinin kısıtlanması
Çocuğun huysuz olması
Müzmin kemik iltihapları deriye kadar açılmakta ve iltihabi akıntıya yol açmaktadır. Belirli belirsiz ağrılar olmaktadır.

NEDENLERİ NELERDİR?
Akut Kemik İltihapları: Akut kemik iltihaplarının nedenleri stafilokok adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler derideki bir iltihaptan kemiğe ilerlemeleri neden olmaktadır. İlaveten farenjit, diş ve bademcik enfeksiyonları, sinüzit ve zatürree gibi hastalıkların tam olarak tedavi edilmeme, silah yaralanmaları, ameliyat ve enjeksiyon da kemik iltihaplarına neden olabilmektedir.

Kronik Kemik İltihapları: Şayet akut kemik iltihapları tam manası ile tedavi edilmezse kronik(müzmin) kemik iltihabına çevirebilmektedir.

TEDAVİSİ NASILDIR?
Doktorun uygulayacağı tedavi yöntemleri arasında en yaygını penisilin tedavisi, o bölgenin alçıya alınması ve yatak istirahatı olmaktadır. Müzminleşen kemik iltihaplarında ise kuvvetli antibiyotikler uygulanmaktadır. Günümüzde hastalık tam olarak tedavi edilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir