Site Loader

Kondromalazi patella diz kapağı ya da dizin ön kısmındaki ağrıların yaygın bir sebebidir. Sıklıkla da “Koşucu dizi” olarak anılan bu durum, çoğunlukla sağlıklı genç yetişkinleri etkiler.

Kondromalazi, dizkapağı yüzeyinin altındaki bir incinmeden dolayı meydana gelir. Diz kapağı yüzeyinin altı ya da patella (dizkapağı kemiği) yumuşak bir kıkırdak tabakayla kaplanmıştır. Bu kıkırdak normalde diz ekleminin eğilmesi esnasında sorunsuz olarak kayar. Ama bazı kişilerde dizkapağı diz eklemine karşı bükülme eğilimine girer, kıkırdak yüzeyi tahriş olur ve diz ağrısına yol açar.

Kondromalazide kıkırdağa ne olur

Kondromalazi en derindeki kıkırdak tabakasında meydana gelen ve yüzey kıkırdakta kabarcıklara neden olan değişimden dolayı meydana gelir. Kondromalaziyle birlikte görülen kıkırdak şekli artritte görülen dejenerasyondan farklıdır ve artritten farklı olarak kondromalazinin yol açtığı hasarın onarılmaya daha uygun olduğu düşünülür.

Kondromalazi için uygulanacak tedaviler nelerdir

Kondromalazi tedavileriyle alakalı çelişkiler vardır ama kendinde bu durum bulunan kişilerin çoğu, dizlerini dinlendirmek veya uygun fizik tedavi programına devam etmek suretiyle etkin bir tedavi uygulamış olur. Kondromalazinin düzelmesi için iltihaplanmaya müsaade etmemek tedavinin ilk aşamasıdır. Aktiviteye tedricen yapılan geri dönüşü takiben birkaç hafta boyunca dizi zedeleyecek ağrılı hareketlerden kaçınmak önemlidir. Bu süre zarfında dizi dinlendirirken yüzme gibi çapraz idman hareketleri bir atletin formunu korumasını sağlar. deki bir sonraki aşamaysa kalça ve uyluk kaslarının güçlenmesi ve esnekliğine yoğunlaşacak bir fizik tedavi programıdır. Kondromalaziyle ilişkili ağrıları en aza indirmek amacıyla kortizonsuz iltihap önleyici ilaçların kullanılması da faydalı olacaktır. Cerrahinin popülaritesi iki sebepten az; cerrahiye başvurmaksızın iyi neticeler alınabiliyor ve çok az kişin ameliyatlardan fayda bulabiliyor.

Kondromalazi için cerrahi gerekli midir

Kondromalazi geleneksel yollarla tedavi edilemez ve kesin bir tedavi için cerrahiye ihtiyaç duyulur. Cerrah, bir atroskop yardımıyla dizin içine bakarak kıkırdaktaki hasarı değerlendirir. Şayet düzeltilebilecek bir anatomik düzensizlik varsa cerrah eklem mekanizmasını anlamak için de bir değerlendirme yapacaktır.

Bu düzensizliklerden biri, diz kapağı dışındaki sıkı dokunun patellanın anormal hareketidir (patella normalde diz hareketiyle hareket eder). Bu sorun için lateral (yanal) serbestleşme denilen bir uygulama gerçekleştirilir. Lateral serbestleştirme, normal pozisyonu mümkün hale getirmek için sıkı lateral bağın kesilmesini ve patellanın hareketini kapsar. Şayet düzensizliğin ortadan kaldırılması için bu yeterli olmazsa, uygulanabilecek daha kapsamlı cerrahi yöntemleri de bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir