Site Loader

Diz Önü, Diz Kapağı Ağrısı

Diz kapağı ağrısı özellikle merdiven inip çıkarken,uzun süre oturduktan sonra kalkış pozisyonunda olur.Zaman zaman şiddetlenebilir.Gerekli tedaviler yapılırsa büyük oranda kaybolur.

Diz Ağrınızın Tedavisi

Dizin ön tarafında ortaya çıkan ağrılar genellikle patella denilen diz kapağı kemiği ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu ağrılardan kurtulmak için yapılması gerekenler aşağıda belirtilmiştir.

Diz Kapağı ve Diz Eklemi

Diz kapağı (patella) küçük ve üçgen şeklinde bir kemiktir. Diz eklemini oluşturan pek çok parçadan bindir. Diğer parçalar, ise kaslar, bağlar ve bacak kemikleridir, Diz kapağı, bacağı bükerken ve düzeltirken kaslar için bir destek noktası oluşturur. Aynı zamanda diz eklemini korur.

Dörtbaşlı kaslar bacak kemiğinin önünde yer alır. Diz kapağının bacak kemiği üzerinde kaymasını sağlarlar. Aynı zamanda bükülü bacağın düzelmesine yardımcı olurlar.

Diz kapağı (patella) dörtbaşlı kasların, kasıldıkları zaman daha iyi iş görmesini sağlar. Diz kapağı ayrıca altındaki kemikleri ve dokuları korur.

Retinakulum denilen lif demetleri dizin yanlarında yer alır. Bunlar diz kapağının yerinde durmasını sağlar.

Diz kapağı kirişi (patellar tendon), diz kapağını kaval kemiğine bağlayan lifli kordondur.

Diz Kapağının Yapısı

Bu küçük kemiğin nasıl çalıştığını anlamak için inceleyelim:

Önden baktığınızda, diz kapağının hafifçe yuvarlak, bir kalkana benzer biçimde olduğunu görebilirsiniz.

Arkadan baktığınızda ise kıkırdağı görürsünüz. Bu, kemiğin üstünü örten sert bir dokudur. Diz kapağının kemik üzerinde rahatça kayarak oynamasını sağlar.

Üstten bakıldığında diz kapağının uyluk kemiği üzerinde bir oyuntunun ya da bir yatağın içine oturduğu görülebilir.

Daha yakından incelerseniz, diz kapağındaki pürüzsüz kıkırdak ile altındaki sert yüzeyli kemik arasındaki farkı seçebilirsiniz.

Diz Kapağı Hareketi Nasıldır?

Bacak hareket ettikçe diz kapağı da hareket eder ve uyluk kemiği üzerindeki yatağın içinde aşağı ve yukarı gider gelir. Ancak diz kapağı çok az da olsa yatağından çıkarsa, hem ağrı hem de kendisinde hasar meydana gelir.

Bu parçaların hepsi tam gerektiği gibi ve doğru yönde gerildiği zaman diz kapağı düzgün durur ve yatağında kolayca kayar. Bu durumda, diz kapağının eklem yüzüne binen basınç eşit dağılıyor demektir.

Diz Kapağı Yatağında İken

Diz kapağı, bir makara sistemi gibi çalışan kaslar ve bağlar sayesinde işler. Bu sistemin içinde dörtbaşlı kaslar, retinakulum denilen bağ dokusu demetleri ve diz kapağı kirişi yer alır.

Diz Kapağı Yatağından Çıkarsa

Zedelenme nedeniyle bazı kasların ya da bağların ya çok fazla gerilmesi ya da yetersiz gerilmesi meydana gelebilir. Bu durumda diz kapağı artık uyluk kemiği boyunca rahatça inip çıkamaz. Diz kapağının arkasına binen basınç eşit dağılmayacağı için, kıkırdakta aşınma ve yırtılma meydana gelebilir.

Sık Görülen Diz Kapağı Sorunları

Diz kapağının yatağındaki duruşuyla ilgili küçük bir sorun bile diz kapağının eklem yüzünde dengesiz baskı doğurur. Bu da ağrı ve yürüme ya da merdiven inme gibi hareketlerde zorluk yaratacaktır. Aşağıda, diz kapağı ağrılarının sık rastlanan bazı nedenlerini göreceksiniz.

Kıkırdak Zedelenmesi

Bazen diz kapağının arka yüzeyindeki kıkırdak ya da uyluk kemiği üzerindeki oyuntudaki kıkırdak zedelenir. Bu durumda kıkırdağın baskıyı eşit olarak yayması imkansızdır. Eşit dağılmayan baskı ise kıkırdağı daha da fazla bozar. Bunun sonunda çok kez ağrı ve hareket kısıtlılığı meydana gelir. Kıkırdak kanla beslenmediği için de, kendini onarma yeteneği sınırlıdır.

Diz Kapağının Yerinden Çıkması

Bazen dizdeki bir kas ya da bir bağ ters yönde gerilir. Ya da diz kapağı fazla zorlanır. Bu durumlarda diz kapağı kısmen yatağından çıkabilir (süblüksasyon). Ya da tamamen yerinden çıkar (dislokasyon). Bu, aniden olabilir. Birdenbire şiddetli bir acı duyarsınız ve diziniz “tutmaz” olur.

Diz Kapağı Kirişi Ödemi (Patellar Tendinitis)

“Sıçrayıcı dizi ödemi” de denilen bu rahatsızlık, dörtbaşlı kasların aşırı kullanıldığı ya da gerildiği durumlarda ortaya çıkar. Hareket sırasında diz kapağı kirişi normalden daha fazla güce maruz kalır. Kiriş tahriş olur ya da zedelenir. Bu nedenle hareket ederken hatta dinlenirken bile ağrı duyarsınız.Özellikle basketbol oynayanlarda görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir