Site Loader

Kalça ağrısı yapan çok çeşitli sebepler vardır. Romatizmal hastalıklar, kalça ekleminde kireçlenme, bazı enfeksiyon hastalıkları, bel fıtıkları, omurga bozuklukları, travma gibi. Sizde çok çeşitli tahliller yapılmış, ancak bir sonuca ulaşamamışsınız. Anlattıklarınız ve çekilen film sonuçları bel fıtığını hatırlatmaktadır. Ağrının kalçalarınıza vurması, o taraftaki bacakta incelme olması da bunu desteklemektedir. Sizin bir beyin cerrahi uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim. Romatizmal hastalıklarda ağrılar yaygın olur. Ateş, halsizlik gibi başka belirtiler de gösterir. Brucelloziste ise terleme, ateş, aşırı halsizlik olur. Sizin yazdıklarınız da bunlara uymamaktadır. Üniversite hastanesi beyin cerrahi bölümünde kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.

Kalça ağrısıGebeler dengelerini nasıl kaybetmiyor

Bilim adamları, kadınların dengelerini kaybetmeden ve düşmeden hamileliklerini nasıl sürdürebildiklerine açıklama getirdiler.

Bilim adamları, erkeklerle kadınların omurgalarının alt kısımlarında ve kalçadaki bir eklemde, kadınların ağırlık merkezini ayarlamalarını sağlayan bazı farklılıklar olduğunu saptadılar.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, bu ince evrim mühendisliğinin sadece insanlarda ve insanoğlunun yakın atalarında görüldüğü, şempanze ve maymunlarda bulunmadığı belirtildi.

Harvard antropoloji araştırmacısı Katherine Whitcomb, kadınlar ve erkekler arasında, şimdiye kadar dikkatlerden kaçan iki fiziki farklılık saptadı. Whitcomb, bu farklardan birinin, kadınların bel omurlarının alt kısmının kama biçiminde, erkeklerinse daha dik olması; diğerininse, kadınlarda önemli bir kalça kemiği bağlantısının erkeklere kıyasla yüzde 14 daha büyük olması olduğunu bildirdi.
Araştırmacılar, bu ufak farklılıkların kadınlara, fazladan ve giderek artan yükü düşmeden taşıma ve taşırken sırt ağrısı çekmeme imkan sağladığını belirttiler.

Kalça ağrısıEvrimsel olarak iki ayak üstünde yürümenin bazı avantajları olsa da, özellikle gebeler açısından dört ayaklılara nispeten bazı dezavantajlar yarattığına dikkat çekiliyor. Ancak Harvard antropoloji profesörü Daniel Liberman, kadınların omurgalarındaki bu farklılığın, iki ayak üstünde yürümenin dezavantajını ortadan kaldırmak için evrim süreci içinde geliştiğinin düşünüldüğünü belirtti.

Kundak, kalça çıkığına yol açıyor

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Uğur Işıkan, bebeklerde kundak uygulamasının kalça çıkığına yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Işıkan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bebeklerin, düzgün bir omurga yapısına sahip olmaları için doğumdan sonraki aylarda kundağa sarıldığını ifade etti.
Bebeklerde, sıkı kundak uygulamasının ciddi sakatlanmalara yol açtığını belirten Işıkan, “Anneden geçen hormonların etkisiyle eklemlerde gevşeklik olur. Anne karnında yeterli gelişim gösteremeyen bebeklerin, doğumdan sonra kundağa sarılması kalça çıkığına yol açıyor. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Erken teşhis sakatlık riskini azaltır. Aksi halde cerrahi müdahale gerekebilir.”
Prof. Dr. Işıkan, bebeklerde kalça çıkığını önlemek için kundak uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Bebeklere, içinde rahat edebilecekleri giysiler giydirilmeli” dedi

Kırık kalçada ölüm riski!..

Dünya nüfusunun giderek yaşlanması, yaşlılığa bağlı sağlık problemlerini daha çok gündeme getiriyor. Bu problemler arasında yaygın olarak gözlenen kalça kırıkları ve kireçlenmeler de mutlaka tedavi edilmesi gerekenler olarak gösteriliyor. Kalça kireçlenmeleri kişinin hayat kalitesini düşürürken, kalça kırıkları ise yaşlı hastanın hayatını kaybetmesine dahi sebep olabiliyor. Araştırmalara göre, kadınlarda osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kalça kırıkları, hâlâ ölüm sebeplerinde ‘ilk’ sıralarda yer alıyor. 70’li yaşlarda başarılı bir şekilde ameliyat yapılsa dahi yaşlıların yüzde 50’si 2 yıl içinde kaybedilebiliyor. Çünkü kalça kırıkları organ iflasının ilk belirtisi olarak kabul ediliyor.

Kalça ağrısıProtez şart…
Kalça kırıkları ve kireçlenmelerin tedavisinde protezlerin yaygın bir yeri bulunuyor. Ancak protez her zaman kullanılmıyor. Hangi protezin kullanılacağı ise hastanın yaşına ve kemik yoğunluğuna göre değişiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Aydın Yücetürk, kalça kırığının oluştuğu durumlarda hastaya mümkün olduğunca kısa süre içinde protez uygulanarak ayağa kalkmasının sağlandığını söyledi. Kireçlenmelerde ise önce fizik ve ilaç tedavisi uygulandığını belirten Yücetürk, “Eğer kişi ‘100 metre mesafeyi yürüyemiyorum’ ve ‘ağrı nedeniyle gündelik ihtiyaçlarımı dahi karşılayamıyorum’ diyorsa o zaman bu hastaya kalça protezi takılır. Kırık durumunda ise zaman geçirmeden protez uygulanır” şeklinde konuştu.

Kalça ağrısı Gecikmeden…
Yücetürk, ayrıca kalça protezi operasyonunun gerçekleşebilmesi için hastanın anestezi alabilecek durumda olması gerektiğini kaydedek “Ameliyat dışında bu hastaların başka tedavisi yok. Bu hastaları ameliyat etmediğiniz taktirde ölüme terk etmiş oluyorsunuz” dedi. Ameliyatın genel anestezi altında ya da belden uyuşturma şeklinde yapıldığını, hastaların uzun süre yattıkları zaman ayağa kaldırmanın çok zor olduğunu ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Semih Takka da, “Bu sebeple hastayı mümkün olduğu
kadar kısa süre içinde
gündelik hayatlarına geri döndürmek gerekiyor.
Kalça kırıklarında hastaların
çok kısa süre içinde ameliyat
edilmesi son derece önemli. Yatalak duruma gelmiş bir hastayı tekrar ayağa kaldırmak çok zordur” diye konuştu.
Yaşlıları kurtaran tedbirler
KALÇA kırıkları osteoporozun da etkisiyle 3’te 2 oranında kadınlarda daha faza görülüyor. 65 yaşın üzerinde her üç kadından birinde el bileği, omurga, kalça kırığı riski varken, erkeklerde bu oran daha da düşüyor. Riskleri en aza indirmek için gündelik hayatta mümkün olduğu kadar düşmeleri önleyici tedbirler gerekiyor. Uzmanlar hayat kurtaran bu tedbirleri şöyle sıralıyor:
Yaşlıların yatağının ucunda mutlaka sehpa lambası olmalı.
Geceleri tuvalet problemine karşı, yatak odası ile banyo arasının muhakkak iyi ışıklandırılmış olması gerekir.
Kaygan zeminlerde kullanılan malzemelere dikkat edilmeli.
Küvete girip çıkmak için dengelerini kaybetme riski olduğundan, yaşlıların banyosunda mümkün olduğunca küvet olmamalı.
Eğer evde basamaklı bir yer varsa buraların da açık renk halıyla döşenmesi ve aydınlatılması iyi yapılmalı.
Yaşadıkları ortamlarda ortalıkta sehpa, gazetelik gibi eşyalar mümkün olduğu kadar bulundurulmamalı. Takılıp düşmeleri önlemek için de ortalıkta telefon, bilgisayar, televizyon gibi elektronik eşyaların kabloları olmamalı.
Halılar kaymayacak şekilde desteklenmeli.

Kalça ağrısı Sorular Cevaplar

50 yaşındayım ve 2 yıldır gittikçe artan bir şekilde belimde ve kalçamda beni rahatsız eden ağrılar oluyor. Gittiğim hekim romatizmamın olmadığını fakat kemiklerimde erime olabileceğini söyledi. Ne yapmalıyım?
Menopoz tedavisi görmeyen kadınların maalesef karşılaştıkları en sık ve en rahatsız edici problem kemik erimesine (Osteoporoz) bağlı oluşan ağrılar, kırıklar ve hareket kısıtlanmalarıdır. Menopozun başlaması ile kadınlık hormonları vücutta azalır ve kemik kaybı hızlı bir şekilde artar. Bu kayıplar en belirgin bir şekilde bel kemiği (omurga) ve kalça kemiklerinde ortaya çıkar. Sonuçta belde kamburlaşma, bel ve eklem ağrıları, kırıklar ortaya çıkabilir. Önemli olan kemik kaybının bu düzeye gelmeden menopoz başlar başlamaz hemen tedaviye başlamaktır. Fakat sizin durumunuzda olduğu gibi tedavi için geç kalınmış olsa da bu ağrılarınızı azaltmak ve kemik kaybını durdurmak için değişik tedavi yöntemleri vardır.. Öncelikle kemik kaybınızın Kemik Dansitometrisi cihazı ile ölçülmesi gerekmektedir. Size önerim menopoz ve fizik tedavi kliniği olan bir hastaneye veya bizim hastanemize başvurmanız ve bir dizi araştırmadan sonra size bir fizik tedavi uzmanı ve bir kadın doğum uzmanının vereceği ilaçları almanızdır. Ağrılarınızın daha hızlı bir şekilde kaybolması için gerekirse size verilecek fizik tedavi egzersizlerini sabırla uygulamanız gerekecektir. Belirli bir süre sonra ağrılarınızın azaldığını ve kendinizi daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
Kalça ağrısı”Bundan 2.5 yıl önce kalçamda başlıyan ağrı sebebi ile doktora gittim. Muayene edip film çekildi. Çekilen filmler sonucunda kalçanda aralık var deyip ilaçlar verdiler. Faydasını görmedim. Çarpma, ağır kaldırma olmadı. Ağrı birdenbire başladı. Verilen ilaçları kullandım ancak bu tedaviden fayda görmeyince özel doktora gittim. Doktor tomografi çektirdi. Tomografilere bakarak adale ağrısı olduğunu söyleyip ilaçlar verdi. Ağrılarım geçmeyince işten ayrıldım, istirahat etmeye başladım. Daha sonra başka bir hastaneye gittim, burada yapılan kan tahlilleri sonucunda sende bruselloz hastalığı var dediler ve süt ürünlerini kestiler. Memleketime döndüm. Burada eş-dost kemikleri hasta olana süt ürünleri yasaklanır mı bu yanlış dediler ve başka bir doktora götürdüler. MR çektirdik. Senin bel kemiğin kalçaya giden sinire baskı yapıyor dedi ve çelik korse verdi. Korseyi üç ay devamlı kullandım ve kontrole gittim. Daha önce bana bakan ve korse kullanmamı tavsiye eden doktorun tayini çıkmış başka biri gelmiş. O da filmlere baktı ve senin hastalığın doğuştan dedi. Şikayetlerim geçmeyince başka bir hastaneye gittim, orada yapılan tahliller sonucunda sende romatizma var deyip bir fakülte hastanesinin romatoloji bölümüne gönderdiler. Ne yapacağımı şaşırdım, bana bir yol gösterirseniz memnun olurum.”
Bacağınızdaki ağrı kendiliğinden başladığına göre bel fıtığı ihtimali çok az. Çünkü herhangi bir darbe, ağır yük kaldırma, ani hareket etme tarif etmiyorsunuz. Üstelik çekilen tomografi ve MR’da da bel fıtığı belli olurdu.
Kalça ekleminde açıklıktan neyi kastettiklerini anlayamadım. Yumuşak doku ve adale hastalıklarında da ağrılar olabilir. Bunların düzelmesi biraz zaman alır. Bel kemiğinde doğuştan darlık var ise sinire baskı yaparak ağrıya yol açabilir. Beyin cerrahi uzmanına gitmenizi tavsiye ederim.
Bruselloz hastalığında yüksek ateş,terleme, yaygın vücud ve eklem ağrıları olur. Böyle bir şikayet tarif etmiyorsunuz. Bu hastalık da ilaç tedavisi ile düzelir. Kan tahlillerinde romatizma çıkması ağrınızı izah edebilir. Romatizmal hastalıklarda eklem ve bacak ağrıları olabilir. Romatoloji bölümünde muayene ve tetkik yaptırmanız, bir de beyin cerrahına muayene olmanız iyi olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir