Site Loader

Kalça protezi takılan hastanın yeniden günlük yaşamına geri dönebilmesi için belli bir süre gerekir. Bu süre içinde kalça protezi ameliyatlı kalçanın korunması gerekir. Dikkat edilmesi gereken en önemli iki hareket aşırı fleksiyon ve orta çizgiyi aşan adduksiyondur. Hastaya bu hareketlerden kaçınması  gerektiği söylenirken, günlük yaşam aktivitelerinde bazı yardımcı gereçler kullanarak zarar verebilecek pozisyonlardan korunması sağlanır. Özellikle kalça protezi ameliyatını izleyen ilk haftalarda hastanın oturduğu sandalyenin yerden 50 cm yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Ayağa kalkmayı kolaylaştırmak için kollarını destekleyecek kolçaklı bir sandalyede oturtulur. Oturma sırasında ayaklar kısa sürelerle yere konulabilirse de ilk günlerde, ayakların diz hizasında yükseğe uzatılması bacakta oluşacak ödemi azaltır.Yine ilk dönemlerde, oturma süresi bir saatle sınırlanır.

Günlük yaşamda hastanın maksimum bağımsızlığına kavuşması için kişisel bakım aktivitelerinde de yardımcı gereç  kullanımı önerilir. Tuvalet oturakları yükseltilerek, yanlara tutunma barları ilave edilir. Banyo yapma sırasında yüksek birtaburede oturarak, tutunma barları ilave edilmiş bir banyoda uzun kollu bir sünger yardımıyla ilk günlerden itibaren bağımsız olarak banyosunu yapabilir. Bağımsız ve emniyetli biçimde çorap ve ayakkabı giyebilmesi amacıyla çorap giyme desteği ve uzun saplı ayakkabı çekeceği kullanması önerilir .Yerden bir nesne alması gerektiğinde, uzun saplı yardımcı gereçler kullanmalıdır. Hareket  aktivitelerinin öğretilmesine önce sağlam bacak tarafından başlanır. Yataktan kalkarken ve yatarken sağlam taraf kullanılır. Daha sonra yatağın her iki tarafından da kalkıp, yatmaöğretilir. Sağ kalça protezi geçiren hastaların araba kullanma yeteğinin azaldığı, sağ ayağın fren reaksiyon zamanı ölçülerek yapılan çalışmalarla anlaşılmıştır. Rehabilitasyon açısından diğer tüm fonksiyonlar yerine getirilebildiği halde, araba kullanmak için yeterli kalça fonksiyonlarının geri gelmesi yaklaşık sekiz haftalık bir süre almaktadır.

Bu araştırmalara dayanarak, hastanın araba kullanmasına ameliyattan sonra sekiz hafta geçmeden izin verilmez.Hastaların %90’nı cinsel yaşam konusunda konuda daha fazla bilgi edinmek istediklerinive  yazılı materyali tecih ettiklerini belirtmişlerdir. Hastalara ameliyat sonrasında ilk haftalarda cinsel birleşmede daha pasif rol almaları, kalça protezi ameliyatı olmuş kalçayı internal rotasyon ve adduksiyon yönünde aşırı zorlamamaları önerilmelidir. Masabaşı çalışan hastaların çoğunluğukalça protezi ameliyatından altı hafta sonra işe dönebilmektedir.l Ağır yük kaldırma veya taşıma gerektiren işlerde çalışan hastalar için bu işe dönüş üç-dört ay veya daha uzun olabilir.

Kalça protezi ameliyatı sonrasında yüksek enerji  harcaması gerektiren sporların yapılması önerilmemektedir.Bunlar koşu, su kayağı, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, karate gibi zorlayıcı sporlardır ve  kalça protezinin ömrünü kısaltmaktadırlar. Buna karşılık, yürüyüş, bisiklet, yüzme, golf, bowling, yelken gibi sporlar önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir