Site Loader

1.Protezin ömrü ne kadardır ?

 Burada hastanın kişisel özellikleri; yaşı, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi belirleyicidir. İyi ellerde yapılması şartıyla günümüz modern cerrahi tekniği ve kalça protezleri ile kalça protez ömrü 20-25 yıla çıkmıştır.
2.Kalça protezlerinin iyi ellerde yapılması kadar baska önemli sartlar varmıdır?
Ameliyathane ve ameliyat sonrası bakım hizmetleride çok önemlidir. Kalça protezi operasyonun en önemli komplikasyonu % 1-2 oranında enfeksiyondur.(en iyi ameliyathane şartlarında). Enfeksiyon gelişirse ek cerrahi prosedürler gerekebilir. İyi ameliyathane şartı dendiğinde enfeksiyon kontrolü çok iyi olan ameliyathaneler anlaşılmaktadır. Kalça protezi ameliyatlarında damar ve sinir yaralanması riski neredeyse yoktur. 
3.Kalça Protezi yapılabilme yaşı ne kadardır?
60 yaş altı ciddi bir sağlık sorunu olmayan hastalar bu grupta değerlendirilir. Genel sağlığı bozuk veya 60 yaş üzeri hastalarda kalça protezinin uyluk kemiği içine giren parçasında zaman zaman mikro bir hareket kalır ki bu diz bölgesine vuran ağrılara neden olabilir. Bu nedenle böyle hastalarda kalça protezi , kalça komponenti çimentosuz, femoral (uyluk kemiği) komponenti çimentolu kullanilir bu hybrid ( melez ) kalça protezi olarak adlandırılır. 70 yaş üzeri, kemik erimesi fazla olan hastalarda ise tamamen çimentolu kalça  protezi kullanılabilir. Burada bahsedilen yaş sınırları mutlak değildir ve hastadan hastaya değişiklik gösterir.
4.Kalça protezi Ameliyatı sonrası ne  zaman yürüyelir ve tam spora ne zaman dönülebilir?
Kalça protezi ameliyatını takiben 24 saat sonra ameliyat yerine yerleştirilen kan toplayıcı tüp çıkartılır ve bunu takiben asistanlar tarafından hastalar yatak kenarına oturtulup pozisyon değişikliği sağlanmaktadır. Bu esnada olabilecek baş dönmesi ya da bulantı kusma  endişelendirmemelidir. Daha sonra bir yürüteç (walker) yardımıyla hastalarımız ayağa kaldırılır. İlk yürüme zor olabilir. Unutmayalım ki ,kalça bölgesi ağrılı ve şiş durumdadır. Ancak her geçen gün hastalar daha rahat yürüdüklerini hissederler.
Kalça protezi ameliyatı sonrası tam spora dönüs 6,ıncı  ay sonundadır.
5.Kalça protezi ameliyat sonrasi hastanede kalınacak süre ne kadardır?
Hastanede (uygulamalar farklı olmakla beraber) 5-7 gün kalınır.
6.Kalça protezi ameliyatından sonra  eve dönünce sonra neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerek?
Kalça protezi ameliyatı sonrası eve dönünce  10. gün sonuna kadar bacağınızı uzatarak yatabilir veya oturabilirsiniz. Yemek için ayağınızı yere koyarak oturabilir ve ihtiyaçlarınız için walker aracılığı ile kalkıp yürüyebilirsiniz. Bu dönemde antiembolik çorabı kesinlikle çıkarmayın. Egzersizlerinizi aksatmadan her gün tarif edildiği şekilde yapınız. Bu sırada kan sulandırıcı ilacınızı kullanmayı aksatmayınız ve ağrıniz olursa ağrı kesicinizi alınız. 
Dikkat kalça protezi ameliyat sonrası ateşiniz 38 derece üzerine çıkar,dizinizde, bacakta ağrı-ayak parmaklarınızda şişme olursa doktorunuzu derhal arayın !
7.Kalça protezi ameliyat sonrası ne zaman dikisler alınır ve ne zaman fizik tedaviye baslanır?
15. gün yaranız doktorunuz tarafından görülür ve uygunsa dikişleriniz alınır. Dikiş alındıktan sonra fizik tedavi başlanır. Fizik tedaviniz genellikle haftada 3 gün olmak üzere 3. ayın sonuna kadar devam eder. Fizik tedavi operasyon gibi deneyimli fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır. Sonuç ta kaliteli fizik tedavi en etkili faktörlerden biridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir